• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

Vissenhotel

Vissenhotel vergroot biodiversiteit onder water

Het vissenhotel, ontwikkeld in samenwerking met Dura Vermeer, is een uniek object om de biodiversiteit onder water te vergroten.
Het vissenhotel geeft verschillende soorten vissen de ruimte om zich te nestelen en zich veilig voort te planten. Ook planten onder water kunnen hier in, aan en op groeien.
Het hotel bestaat uit 3D-geprinte frames met ruimte van verschillende afmetingen en kan in verschillende situaties onder water worden toegepast: bijvoorbeeld tussen de pijlers van een brug of in de nissen van een damwand. De vissenhotels kunnen ook half boven water geplaatst worden, waardoor er ook ruimte is voor plantensoorten boven water. Deze kunnen op hun manier weer bijdragen aan de biodiversiteit boven water. Denk aan een plek voor amfibieën, vlinders of insecten.
Op deze wijze kan civiele infrastructuur rond het water natuurinclusief gemaakt worden en levert hiermee een bijdrage aan de biodiversiteit.

Parametrisch ontwerp

Het vissenhotel is parametrisch ontworpen met een voronoi patroon om een organische vorm te geven. Het patroon wordt getekend in het programma Grasshopper. Het frame krijgt een verfijning van het patroon bij de bevestigingen. Op deze manier wordt het object een stuk steviger en ontstaan er cellen met verschillende groottes voor verschillende soorten vissen. Het damwandsysteem heeft een ander patroon. Deze wordt aan de boven en onderzijde bevestigd. Van boven naar beneden loopt een curve van kleinere cellen. Overigens kunnen de afmetingen en patronen volledig aangepast worden naar wens door het parametrisch script aan te passen voor een unieke oplossing per locatie. 
 

3D printen met beton

De vissenhotels worden geproduceerd met een 3D printer. Deze print de frames uit met een robotarm met spuitmond waarmee beton computergestuurd kan worden geprint. De geprinte frames zijn zeer stevig en hebben een lange levensduur. Het ruwe oppervlak is bij uitstek geschikt voor de hechting van micororganismen zoals mossen en zeewier.