Cruquiusbrug Hoofddorp
Ruimtelijke inpassing fietsonderdoorgang met zonnedak Cruquiusbrug
Arc2 architectuur heeft onderzoek uitgevoerd naar de ruimtelijke inpassing van zonnepanelen in combinatie met een fietsonderdoorgang. Een afdak boven de hellingbanen die leiden naar de onderdoorgang onder de twee hoofdbruggen zou hiervoor een ideale locatie zijn. Het dak kan integraal worden ontworpen in combinatie met de balusters op de rand van het fietspad en op een zeer ranke wijze worden gedetailleerd met slanke profielen voor kolommen en randliggers. Hiervoor kunnen profielen worden gebruikt die worden geoogst van de oude brugconstructies en hekwerken. Het zonnedak loopt mee in de helling van het onderliggende fietspad en sluit aan op de hoogte van de onderzijde van het dek van de hoofdbruggen.
De gebruikers van de onderdoorgang houden vrij zicht op de omgeving en zijn ook zichtbaar vanaf de oever van het kanaal. Dit is belangrijk voor de oriëntatie van de gebruikers en de sociale veiligheid. De zonnepalen worden gevormd door een glaspaneel waar zonnecellen in zijn geïntegreerd op enige afstand van elkaar. Op deze manier kan er wel gefilterd licht door het zonnedak op de fietsonderdoorgang komen.
De landschappelijke impact van het zonnedak is zeer beperkt: vanuit de omgeving is het zonnedak op ooghoogte gesitueerd en kijk je eroverheen naar het omliggende landschap en kijk je er onderdoor naar het water van het kanaal. Ook het zicht op de hoofdbruggen is onbelemmerd vanuit het omliggende landschap. Bijkomend voordeel is dat de hellingen ook beschut zijn tegen weer en wind en minder gevoelig voor opvriezen.