• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@bruggenarchitectuur.nl

Tweede Levenbrug Almere

Tweede Levenbrug uit onderdelen bestaande infrastructuur

Tweede Levenbrug vormt een voetgangersbrug voor de Floriade in Almere. Voor het karakteristieke ontwerp van het kunstwerk is op slimme wijze circulair gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur. Dit draagt bij aan de circulariteitsopgave en uiteindelijke kostenreductie en sluit nauw aan bij de circulaire doelstellingen van de gemeente Almere. De rechtlijnige brug voegt zich met een lengte van ruim 130 meter naadloos in de continuïteit van het Floriadetapijt en biedt optimale functionaliteit door middel van een soepele oversteek en vloeiende overgangen. Meer dan 95% van de toegepaste materialen is hergebruikt!
 Brugconstructie uit hergebruikte liggers en buispalen 

Voor de hoofddraagconstructie van de nieuwe brug is gebruik gemaakt van voorgespannen prefab betonnen I-liggers. Deze zijn afkomstig uit een voormalige voetgangersbrug over de A27. Met een vrije breedte van 4,0 meter wordt het brugdek licht uitgevoerd door combinatie van stalen dwars- en oplegprofielen. De stalen onderdelen zijn geoogst uit een restpartij buispalen en hergebruikte HE160A profielen. 

Brugdek en zitelementen uit FSC hout Azobe

Bovenop de stalen brugprofielen is een brugdek van geprefabriceerde elementen aangebracht opgebouwd uit houten balken en planken uit Azobe. Houten bankjes in de vorm van zwevend aangebrachte beplanking op de betonnen brugliggers bieden voldoende zitgelegenheid op de brug. Hier vandaan heeft men weids uitzicht over het Weerwater en omgeving. De voetgangersbrug is bestand tegen het gewicht van een dienstvoertuig.

Hekwerk uit spijlen van hergebruikte houten treinbielzen

De spijlen in het hekwerk van de brug bestaan uit hergebruikte houten trein bielzen. Deze zijn in een gelijkmatige verdeling verticaal voor de I-liggers langs aangebracht. De variatie in lengte van de spijlen tezamen met schaduwwerking op de achterliggende betonnen liggers leveren een dynamisch beeld.

Hergebruikt bestratingsmateriaal voor de landhoofden

De landhoofden bestaan uit schanskorven gevuld met hergebruikt bestratingsmateriaal.

 

Gerelateerde Projecten